A Magyar Genom Program megvalósításáért fogott össze a Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet – közölte utóbbi kedden az MTI-vel.

Az intézet közleménye szerint az intézmények képviselői együttműködési megállapodásban vállalták, hogy 2024. március 31-ig közösen kidolgozzák a Magyar Genom Program megvalósításának részleteit és javaslatot tesznek annak elindítására.

A program keretében tízezer egészséges, illetve beteg magyar ember genomszekvenciájának meghatározása történhet meg öt év alatt. A fókuszban a betegségben nem szenvedő, a hazai lakosságra jellemző (reprezentatív) sokaság vizsgálata mellett, rosszindulatú daganatos, szív- és érrendszeri, anyagcsere- és egyes, magas genetikai kockázatot hordozó, például ritka kórképekben szenvedő betegek és családtagjaik egyéni, illetve népesség (populációs) genomikai adatfeldolgozása áll – ismertették a részleteket.

Hozzátették: az adatok ismeretében, a kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködés eredményeként országos egészségmegőrző, prevenciós, szűrési és egyénre szabott terápiás programok indíthatók.

Emellett lehetőség nyílhat új, az egyes betegségekre jellemző genetikai jellemzők kutatására, a már felfedezett betegségek követésére és rosszabbodásuk megelőzésére – jegyezték meg.

Kiemelték, céljuk átfogó, összehangoltan működő, multidiszciplináris és nemzetgazdasági érdekeket is képviselő program kezdeményezése, ami nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai régióban is egyedülálló.

Az egészségügyi szolgáltatóknál összegyűlt hatalmas mennyiségű adatból kinyerhető információk megfelelő technológiai háttérrel és elemzési képességgel megteremtik annak feltételrendszerét, hogy a Széchenyi István Egyetem a meglévő kompetenciáit és készségeit az egészségügyben is hasznosítsa – idézték a közleményben Palkovics Lászlót, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány elnöke arról beszélt a közleményben írtak szerint, hogy az egyetem öt évvel ezelőtt stratégiai célként tűzte ki a genomika és bioinformatika területek fejlesztését és ennek köszönhetően alakította ki a Magyar Genomika és Bioinformatika Központot.

A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet olyan adatgenerálási, -gyűjtési, -tárolási és analitikai értékláncot alakított az elmúlt időszakban, amely a kialakítandó Magyar Genom Program orvosszakmai és módszertani gerincévé válhat – idézték Vályi-Nagy Istvánt, a centrumkórház főigazgatóját.

Forrás: MTI