Első cikkünkben a vízfogyasztás fontosságára hívtuk fel a figyelmet, a másodikban pedig tanácsokat kaphatunk, mit tehetünk a kiegyensúlyozott táplálkozásért nyáron.
A tudatosság, a következetes és kiegyensúlyozott étrend nyáron is fontos. Annál inkább, mert ilyenkor változhat a megszokott napirendünk. Éppen ezért igyekezzünk valami rendszerességet kialakítani a nyaralás alatt is.
Figyeljünk, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, legyen ez víz, ásványvíz, cukormentes tea, levesek, frissen préselt gyümölcslé.
Érdemes a napi ételmennyiséget egyenletesen elosztani, és hogy ne terheljük a szervezetünket, a többször kevesebb elvét követni. Rendszeresen táplálkozzunk, legalább a három fő étkezés legyen meg a nap folyamán.
Használjuk ki a nyár adta lehetőségeket, éljünk a szezon friss zöldségeivel, gyümölcseivel! Ezek nem csak vitaminokban gazdagok, de mivel lédús ételek, segítenek a hidratálásban is. Fogyasszuk a gyümölcsöket levesként, mártásként is. A zöldségeket is lehet grillezni, a gomba, cukkíni, paprika paradicsom sütve is finom. Fogyasszunk salátákat köretként, frissen sajtolt olajokkal leöntve, melyek így megtartják természetes tápanyagaikat, antioxidánsaikat és értékes összetevőiket, ami egészségügyi szempontból előnyös.
Kerüljük a túlzott sófogyasztást, a sós ételek fokozhatják a vízvesztést! Ízesítsük ételeinket zöldfűszerekkel, a menta, bazsalikom, rozmaring jó helyettesítője lehet a sónak.
Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, válasszunk könnyű, fehérjében gazdag fogásokat, együnk halakat, sovány húsokat, tojást, tejtermékeket. A joghurt, kefir üdítő hatású lehet a nagy melegben, támogatja az emésztést, segít a szervezet elektrolitegyensúlyának fenntartásában.
Gabonafélék is szerepeljenek az étrendünkben, magvas szendvics reggel, korpás keksz tízóraira gyümölccsel, kitűnő választások.
Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem! Kiránduljunk, biciklizzünk, ússzunk, sétáljunk, így az energiaegyensúlyunk is rendben lesz!