A DPC Budapest és Pest Vármegyei Védőnői Szolgálat Osztálya I. vezetője: Szakálné Balázs Erika – vármegyei kollegiális védőnői mentor (ellátási területe: VII. VIII. IX. kerület) 

Munkatársai:

Kernács Erzsébet - városi kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület: Ceglédi, Nagykőrösi és Nagykátai járás)

Tuifelné Véber Katalin - városi kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület Dabasi, Gyáli, Monori és Vecsési járás)

Elérhetőségek:

Név

E-mail

Telefonszám

Szakálné Balázs Erika

balazs.erika2@dpckorhaz.hu

06304988487

Kernács Erzsébet

kernacs.erzsebet@dpckorhaz.hu

06304988511

Tuifelné Véber Katalin

veber.katalin@dpckorhaz.hu

06304988521

A DPC Budapest és Pest Vármegyei Védőnői Szolgálat vezetője: Lőrinczi Orsolya – vármegyei kollegiális védőnői mentor (ellátási területe: X. és XVII. kerület) 

Munkatársai:

Kissné Fodor Emese - városi kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület: XVIII., XIX., XX. és XXI. kerület)

Szakálné Balázs Erika - városi kollegiális mentor védőnő: (illetékességi terület XXIII. kerület, valamint a Szigetszentmiklósi és a Ráckevei járás)

Elérhetőségek:

Név

E-mail

Telefonszám

Lőrinczi Orsolya

lorinczi.orsolya@dpckorhaz.hu

06304988524

Kissné Fodor Emese

fodor.emese@dpckorhaz.hu

06302865798

Szakálné Balázs Erika

balazs.erika2@dpckorhaz.hu

06304988487

A területi védőnők a családok egészségének megőrzésére, segítésére irányuló preventív feladataikat meghatározott földrajzi területen (védőnői körzetben) végzik, a megelőző ellátásban betöltött szerepük az alapellátás rendkívül fontos része. A családoknak alanyi jogon jár a szolgáltatás.

A területi védőnői ellátás általánosságban a várandóság idején, majd a gyermek születését követően az iskoláskor kezdetéig tart. A területileg illetékes védőnő és a gondozott között a kapcsolatfelvételre általában az első várandóság idején kerül sor. Ez a lak/tartózkodási hely szerint illetékes védőnői tanácsadóban történik. Az anamnézis felvétele után a kismama megkapja „várandós kiskönyvét”, ezzel kezdetét veszi a védőnői gondozás. A gondozás minden esetben egyéni, személyre szabott, kölcsönös együttműködésen alapuló terv szerint történik. Később a védőnő a családot, közösen egyeztetett rendszerességgel otthonában keresi fel. Ebben az időszakban segítséget nyújt a helyes életmód kialakításában, a gyermek fogadására, szülésre, szoptatására való felkészülésben. A baba születése után figyelemmel kíséri a gyermek testi - értelmi - érzelmi fejlődését, tanácsot ad az életkornak megfelelő gondozásról, táplálásról, tájékoztat a védőoltások fontosságáról. A védőnői tanácsadáson elvégzi az életkorhoz kötött kötelező védőnői szűrővizsgálatokat (1-2-3-4-6-9-12-(15)-18 hónapos kor, 2-(2,5)-3-4-5-6 éves (7 éves ha nem kezdte meg általános iskolai tanulmányait) korig évente). A védőnők szociális tevékenységet is folytatnak. Kiszűrik, figyelemmel kísérik a szociálisan veszélyeztetetteket, s próbálnak segíteni a nehéz helyzetbe került családoknak. Javasoljuk, az érintettek keressék a kapcsolatot védőnőjükkel.

Védőnőjét az alábbi linken keresheti meg:

https://www.antsz.hu/AntszDistricts/HealthCareVisitorSearch.action?clientid=antsz

A keresőbe beírva a település irányítószámát megjelenik a település neve. Ekkor írja be a közterület nevét utca és házszám nélkül. A kiadott találatok között az ellátó védőnő nevére kattintva megtalálja az elérhetőségeket.