A Krími háborúban (1853–1856) elért eredményével vált híressé. Az általa felügyelt kórházba került sebesültek korábban 42 %-ra rúgó halálozási arányszáma 2,2 %-ra csökkent az általa bevezetett (szakmai és higiénés) intézkedések következtében. Éjszakánként lámpással a kezében járőrözött a kórház folyosóin és felügyelte a sebesülteket. Ez a kép ragadta meg leginkább kora közvéleményének figyelmét, a „lámpás hölgy” (The Lady with the lamp) első ábrázolása az Illustrated London News lapjain jelent meg 1855. februárjában. Ezen elnevezés élete végéig elkísérte és jelképe lett az ápolói hivatásnak.

Képzett statisztikusként számszerűen is ki tudta mutatni az általa bevezetett újítások eredményeit. A kördiagram egy új változatát, a poláris diagramot kifejlesztve az egyes változtatásokról vezetett feljegyzéseit látványos módon tudta összevetni a halálesetek számának változásaival, egyértelmű korrelációt mutatva ki az ápolás sikeressége és a higiéniai állapotok között. Szemléletében megelőzte korát. A „tudományos orvoslás” előfutárának tekinthető, a számszerűsíthető eredményekre alapozó, tudományos bizonyítékokon alapuló orvoslás úttörője volt. Szakmai körökben őt tekintik a máig jelentős módszer első következetes alkalmazójának.

Az „Ápolók napja” ma már az egészségügyi szakdolgozók napja is. Minden szakdolgozóról megemlékezünk, akik szakmai munkája a betegek gyógyításban elengedhetetlen. Az idei Tudományos Nap programjában (melyet az Országos Kórházi Főigazgatóság által szabadon választható továbbképzésként vett nyilvántartásba) eltávolodva a közvetlen betegágytól olyan szakterületeken dolgozó munkatársak tevékenysége került bemutatásra, akik a „háttérben” dolgoznak, nem mindig kapnak kellő nyilvánosságot. Bemutatta tevékenységét a Központi Sterilizáló, az Innovatív Sejtterápiás Központ és a Transzfúziós Szolgálat. A Dietetikai Szolgálat vezetője segítséget nyújtott a Nutri–Score tápértékjelölési-rendszerben történő eligazodásban. Az aneszteziológiai szakasszisztensek tevékenységét és a gyermekintenzív ellátás sajátosságait bemutató előadásokat követően az Endoszkópos Szakasszisztensi Szolgálat vezetőjétől a gasztrointesztinális endoszkópia területét érintő innovatív újdonságokról hallhattunk.

A rendezvényen került sor az „Ápolási Igazgatói Dicséret”-ek átadására. Az elismerésben az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából az a szakdolgozó/szakdolgozói team részesülhet, aki több éves kiemelkedő tevékenységével, magas szintű szakmai helytállásával erősíti hivatásának megítélését. Tóth Tamás ápolási igazgató úr 3 fő szakdolgozó és egy szakdolgozói kollektíva számára nyújtotta át az elismerést.

2023 május 12-én „Ápolási Igazgatói Dicséret”-ben részesült (a kép szerinti sorrendben):

  1. Havelda-Dóra Zsuzsanna, a Műtős Szakdolgozói Szolgálat műtős szakasszisztense
  2. Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály szakdolgozói kollektívája (Kovácsné Schmid Mónika vezető ápoló vette át)
  3. Sallai-Balog Olga, a Hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztály Szakambulanciák és Kúraszerű Szakellátás részlegének vezető asszisztense
  4. Árendás Andrásné, a Szent István telephelyi Szakrendelő Decubitus-team ápolója

Gratulálunk és köszönjük áldozatos munkájukat!