Az Anyatejes Táplálás Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára, valamint arra, hogy az anyatejes táplálás sokkal több, mint a gyermek etetése.
Az Anyatejes Táplálás Világhete számos fontos szempontra hívja fel a figyelmet. Ilyenek:
· Aranyóra: Az újszülött első óráiban a bőrkontaktus és a korai szoptatás segíti a csecsemők immunrendszerének erősítését és a kötődést az anyával.
· Kizárólagos szoptatás: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a csecsemőket életük első hat hónapjában kizárólag anyatejjel kell táplálni. Ez hozzájárul az optimális tápanyagellátáshoz és a betegségek elleni védelemhez.
· A szoptatás hosszú távú előnyei: A hosszú távú előnyök közé tartozik a csecsemők és az anyák egészségének javulása, a krónikus betegségek kockázatának csökkentése, valamint a környezeti fenntarthatóság elősegítése.
· Támogató környezet: Fontos, hogy az anyák támogató környezetben szoptathassanak, ahol helyes információkhoz és segítséghez jutnak.
· Munkahelyi támogatás: Az anyák munkahelyi környezetben is szoptathatnak, egy, a szoptatásra elkülönített helyiségben, valamint szoptatási szünetek beiktatásával.
kép forrása: https://ficsakblog.hu/az_anyatej_aldas_minden_no_aki_teheti_eljen_vele.html
A szoptatás minden gyermek számára létfontosságú a lehető legjobb életkezdéshez. A szülés utáni első órában a kisbaba az édesanyja testén piheni ki a születés közbeni fáradalmakat, miközben bőr-bőr kontaktusban vannak, hallja és érzi a jól ismert szívhangot. A felszabaduló hormonoknak köszönhetően a kisbaba egyre éberebbé válik, mozgolódni kezd és nagyjából fél óra elteltével az anya melle felé kúszik, körülbelül egy óra múlva pedig önállóan képes a szopásra, amely serkenti a tejtermelést. A tejbelövellés a szülés után 2-3. napon történik meg, de az előtej (colostrum) a szülés után közvetlenül is az újszülött rendelkezésére áll. Az előtej sárgás színű, sűrűbb állagú, mint az érett női tej. Minden cseppje kincs a baba számára, mert koncentráltan tartalmazza az újszülött számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, védőfaktorokat, az újszülött immunrendszerét erősítő anyagokat. A WHO éppen ezért „első védőoltásnak” is nevezi az előtejet. Születéskor az újszülött bélrendszerében még a sűrű és ragacsos magzatszurok található meg, melynek kiürülését a magas sótartalmú colostrum segíti. Nagy szerepet játszik a sárgaság kivédésében, illetve enyhítheti annak súlyosságát.
Az anyatej összetétele és mennyisége alkalmazkodik a csecsemő igényeihez. Nincs gyenge, híg vagy túl erős anyatej. A szoptatás elején hígabb, tejcukorban gazdagabb, második felében zsírdúsabb tejhez jut a csecsemő, így fél éves koráig más folyadékra vagy táplálékkiegészítésre nincs szüksége. Az anyatej összetétele a gyermek igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik.
A csecsemő jelzéseit figyelembe vevő válaszkész szoptatás biztosítja a korának megfelelő folyadék- és táplálékigényének fedezését. Az anyatej termelését a gyermek étvágya szabályozza. Igény szerinti szoptatás mellett működik a kereslet-kínálat elve, azaz, ha kevés az anyatej mennyisége, még több szoptatással tudjuk serkenteni a termelődését, míg egy idő után pontosan annyi anyatej termelődik, amennyire a babánknak szüksége van.
Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a gyermekeket kizárólagosan szoptassa az édesanyjuk 6 hónapos korukig, majd pedig megfelelő hozzátáplálás mellett folytatódjon a szoptatás legalább kétéves korig. Az UNICEF és a WHO célul tűzte ki, hogy a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás globális aránya 2025-re legalább 50%-ig emelkedjen. (Magyarországon ez az arány jelenleg 36 %)
kép forrása: https://www.brendon.hu/az-anyatejes-taplalas-vilagnapja-blog-x-404
A szoptatás előnyei a baba számára a teljesség igénye nélkül:
· A szoptatott csecsemőknél ritkábban fordul elő a középfülgyulladás, továbbá légúti és gyomor-bélrendszeri fertőzések, illetve kialakulásuk esetén kevésbé súlyos lefolyásúak.
· Az anyatej antitesteket tartalmaz, ezek a fehérjék pedig segítenek megerősíteni a csecsemő immunrendszerét a vírusok és a baktériumok elleni harcban.
· Az anyatejes babáknál alacsonyabb lehet a gyermekkori elhízás rizikója.
· A szoptatás csökkenti az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
· A szoptatott gyermekeknek magasabb az IQ-juk. Az anyatejben lévő koleszterin és más zsírfajták segítik az idegszövet növekedését.
· Az egy évnél tovább szoptatott gyermekeknél ritkábban van szükség fogszabályozásra. A szopásnak köszönhetően az arcizmok jobban fejlődnek.
Az anyatejes táplálás előnyei az édesanya számára:
· Nemcsak a babák, hanem az anyukák számára is előnyös lehet a szoptatás:
· Az anyatejes táplálás oxitocint szabadít fel, ami segít, hogy a méh visszanyerje a várandósság előtti méretét.
· Azok, akik szoptatnak, általában gyorsabban leadják súlyfeleslegüket. Ezen túlmenően a szoptatás csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát is.
· A szoptatással eltöltött idő arányában (különösen, ha 1 évnél tovább tart), csökkent a mell- és petefészekrák kockázatát.
· Kutatások szerint a hosszabb távon szoptatóknál a későbbiekben csökken a 2-es típusú cukorbetegség és a kardiovaszkuláris szövődmények kialakulásának kockázata.
Szoptatási nehézségek esetén bátran forduljon a védőnőjéhez, aki szakértő segítséget nyújthat a problémák megoldásában és támogatást adhat a szoptatási folyamat során.