Tegyük tisztába: a liszt = glutén?
-A lisztérzékenység egy régi elnevezés. A helyesebb megnevezés, hogy cöliákia vagy gluténszenzítív enteropathia. A glutén másik neve sikér. Ez egy fehérje, mely a kalászos gabonafélékben található meg. Leggyakoribb gluténtartalmú gabonafélék: búza, árpa, rozs, tönkölybúza, zab (van belőle gluténmentes) aszalt tönköly és ezek származékai.
Mennyire gyakori a lisztérzékenység?
-Régióktól függ, Európában 100-ból 1 embernek van.
Kik érintettek?
-Bárki lehet érintett, de női túlsúly van.
Örökletes betegség?
-A betegségnek van genetikai alapja, családon belül megfigyelhető öröklődés. Azt fontos hangsúlyozni, hogy ha valaki hordozza ezt a gént, még nem beteg. Ha egy szülő vagy gyermek egy családban coeliákiás, akkor az ismétlődés kb. 10 %. Ikervizsgálatok során egypetéjű ikreknél ez 75%, kétpetéjűek esetén 10-20%.
Hogyan alakul ki?
-Ez egy autoimmun betegség, amely a glutén ellen irányul és a termelt antitestek károsítják a vékonybélbolyhokat, így a tápanyag felszívódást is, ez adja a tüneteket.
Mik a kezdeti tünetek, amelyekre érdemes figyelni?
-A klasszikus megjelenés, mely főleg gyerekekben jelentkezik: hasmenés, testsúlygyarapodás elmaradása, zsíros széklet. Felnőttek esetében nem ez a jellemző, hanem inkább a nem-klasszikus forma. Lehet, hogy csak puffad vagy csak bőrtünete van. Emellett gyakran hematológus kollégák küldik a beteget az ambulanciára súlyos vashiányos vérszegénység hátterében megállapított coeliákia miatt. Ritkán súlyos, elhanyagolt eseteket is lehet látni, ekkor testszerte vizesedés, kóros soványság, súlyos csontritkulás tapasztalható.
Ha felmerül ez a betegség, első körben egy vérvétel történik és utána egy gyomortükrözés, melynek során szövettani mintát veszünk a vékonybél kezdeti szakaszáról és a patkóbél bulbusnak nevezett részéről.
Ami még gyakran előfordul, hogy ha valaki coeliakiás, akkor egyéb más autoimmun-betegség is társulhat hozzá, pl. ilyen az I-es típusú cukorbetegség, pajzsmirigybetegség (Hashimoto vagy Basedow-kór), autoimmun májgyulladás.
Mi a teendő, ha valakiről már megállapították, hogy lisztérzékeny?
- A legfontosabb a diéta, ekkor dietetikus kollégával konzílium zajlik. Mindig felhívjuk a figyelmet arra is, hogy korábban használt evőeszközöket, lábasokat ne használja a beteg, cserélje le őket, mert ezekben is ki lehet mutatni a glutént.
Mi a legsúlyosabb szövődménye? Mi a kockázata?
- A legsúlyosabb szövődmény a vékonybél lymphomája, amely leggyakrabban a diétát nem betartó betegeknél fordul elő.
Ki lehet nőni? Például, ha egy gyerek lisztérzékenységét megállapítják, lehet arra számítani, hogy kinövi?
- Nem lehet, élethosszig kell tartani a diétát.
Hogyan előzhetjük meg, hogy lisztérzékenyekké váljunk?
Sajnos nem lehet megelőzni.