Tegyük tisztába: a liszt = glutén?

-A lisztérzékenység egy régi elnevezés. A helyesebb megnevezés, hogy cöliákia vagy gluténszenzítív enteropathia.  A glutén másik neve sikér. Ez egy fehérje, mely a kalászos gabonafélékben található meg. Leggyakoribb gluténtartalmú gabonafélék: búza, árpa, rozs, tönkölybúza, zab (van belőle gluténmentes) aszalt tönköly és ezek származékai.

Mennyire gyakori a lisztérzékenység?

-Régióktól függ, Európában 100-ból 1 embernek van.

Kik érintettek?

-Bárki lehet érintett, de női túlsúly van.

Örökletes betegség?

-A betegségnek van genetikai alapja, családon belül megfigyelhető öröklődés. Azt fontos hangsúlyozni, hogy ha valaki hordozza ezt a gént, még nem beteg. Ha egy szülő vagy gyermek egy családban coeliákiás, akkor az ismétlődés kb. 10 %. Ikervizsgálatok során egypetéjű ikreknél ez 75%, kétpetéjűek esetén 10-20%.

Hogyan alakul ki?

-Ez egy autoimmun betegség, amely a glutén ellen irányul és a termelt antitestek károsítják a vékonybélbolyhokat, így a tápanyag felszívódást is, ez adja a tüneteket.

Mik a kezdeti tünetek, amelyekre érdemes figyelni?

-A klasszikus megjelenés, mely főleg gyerekekben jelentkezik: hasmenés, testsúlygyarapodás elmaradása, zsíros széklet. Felnőttek esetében nem ez a jellemző, hanem inkább a nem-klasszikus forma. Lehet, hogy csak puffad vagy csak bőrtünete van. Emellett gyakran hematológus kollégák küldik a beteget az ambulanciára súlyos vashiányos vérszegénység hátterében megállapított coeliákia miatt. Ritkán súlyos, elhanyagolt eseteket is lehet látni, ekkor testszerte vizesedés, kóros soványság, súlyos csontritkulás tapasztalható.

Ha felmerül ez a betegség, első körben egy vérvétel történik és utána egy gyomortükrözés, melynek során szövettani mintát veszünk a vékonybél kezdeti szakaszáról és a patkóbél bulbusnak nevezett részéről.

Ami még gyakran előfordul, hogy ha valaki coeliakiás, akkor egyéb más autoimmun-betegség is társulhat hozzá, pl. ilyen az I-es típusú cukorbetegség, pajzsmirigybetegség (Hashimoto vagy Basedow-kór), autoimmun májgyulladás.

Mi a teendő, ha valakiről már megállapították, hogy lisztérzékeny?

- A legfontosabb a diéta, ekkor dietetikus kollégával konzílium zajlik. Mindig felhívjuk a figyelmet arra is, hogy korábban használt evőeszközöket, lábasokat ne használja a beteg, cserélje le őket, mert ezekben is ki lehet mutatni a glutént.

Mi a legsúlyosabb szövődménye? Mi a kockázata?

- A legsúlyosabb szövődmény a vékonybél lymphomája, amely leggyakrabban a diétát nem betartó betegeknél fordul elő.

Ki lehet nőni? Például, ha egy gyerek lisztérzékenységét megállapítják, lehet arra számítani, hogy kinövi?

- Nem lehet, élethosszig kell tartani a diétát.

Hogyan előzhetjük meg, hogy lisztérzékenyekké váljunk?

Sajnos nem lehet megelőzni.